Broadgate Estates provides a comprehensive range of services at the building including reception services, cleaning, security, fabric maintenance and mechanical and electrical services.
Transformation of the Western Transit Shed, within the historic Eastern Goods Yard complex at King’s Cross, into a series of retail, leisure and office units, including the headquarters for the developer of the Kings Cross Central regeneration, Argent. Our design strategy for the Western Transit Shed is aligned with the transformation of the Granary Building and Eastern Transit Shed, where existing external walls were retained, original arches opened up and restored, with the use of understated contemporary materials to complement the historic fabric. A clear hierarchy of detailed design exists with the insertion of new metal-and-glass shop fronts into the existing brickwork arches. A different but complementary design detail has been employed for the original blind arches to reflect the original rhythm of the facade.
A coherent strategy for signage on the west elevation has been implemented to produce a controlled uniform appearance for the shop fronts, whilst still encouraging bespoke tenant branding and retail presence.
Much of the original roof was destroyed by fire and replaced by a later, cruder construction. To the north of the public route within the building, we have created a triple height volume visible from the public realm. Finally, we have created a new contemporary extension at the previously neglected southwest corner adjacent to the Western Granary office, completing the overall massing of the south elevation facing Granary Square.
Hoare Lea, the award winning engineering firm, has agreed a 15 year lease with King’s Cross Central Limited Partnership that will see the firm relocate its flagship London office to King’s Cross in autumn 2012. The Western Transit Shed combines heritage and contemporary design to provide a functional and dynamic workspace at the heart of the 67 acre King’s Cross development, adjoining the Granary Complex, the new home of the University of the Arts London. Hoare Lea and developer Argent are working very closely on the details of the design for the building, ensuring that Hoare Lea’s 165 London staff can maximise all of the possible benefits of the move. Initial construction work has started on the building and it is scheduled to be ready for Hoare Lea to occupy in late 2012. New study shows overworked Brits need a holiday every 62 days4 commentsThe Royal Wedding and the economy1 commentsIs this the future of online sales? The large rooflights in the workspace are equipped with daylight and sunlight-linked blinds, facilitating ambient daylighting to the open-plan office. Under the mezzanine, lines of light, suspended between acoustic rafts, provide ambient task light.


The media wall is a stimulating piece of light-art, with a video-feed generating ambient, slow-moving colours. Behind the stretch ceiling panel, eight extrusions in combinations of two types of RGB frequencies, and dynamic white, enable the creation of an extensive range of colours. The heritage wall is illuminated by hidden T5 asymmetric luminaires, while recessed lines of light provide wallwashing.
FeatureLight + Building 2016: Delta Lightillumni Creative LadderThe First Ever Collation Of Major International Lighting Design Industry Awards. Western Transit Shed flanks one side of the Grade II listed Granary Building, which, along with the Eastern Transit Shed, forms part of the new UAL campus for Central St Martins College of Art and Design. Additionally, a number of original elements such as railway turntables, tracks, Victorian mechanical machinery and the station clock on the north elevation, have also been preserved to reinforce the connection with the past. Many of the twenty-six arches on the west elevation were originally blind brickwork, with every fourth arch containing a smaller arched opening, through which goods were moved.
The projecting signage ‘blades’ also incorporate down lighting to avoid the need for additional streetlights on the east side of Stable Street.
A retail space has been provided on the ground floor, along with a meeting room for Argent above and a new roof terrace at the top. Staff will enjoy larger, better equipped offices, improved breakout and meeting areas, as well as on site amenities, including kitchens, showers and cycling facilities. Coming shortly after the opening of the Granary Complex and King’s Boulevard, this deal demonstrates that King’s Cross is well and truly open for business. 1 commentsBritish consumer online spend is up 20% for 20111 commentsThe biggest hack of its kind? Diffuse lines of light within ceiling troughs provide an ambient backdrop, while recessed spotlights punctuate the space. Each unit comprises a diffuse colour-changing panel, edged by a performance downlight aluminium extrusion luminaire. Technology is adapted to suit requirements, incorporating a Hoare Lea Lighting designed interface control platform.
This is in addition to gaining a ‘Gold’ Ska rating (the highest possible) for the office fit-out – the lighting design was also central to this success.


We also use cookies to find out how people use this website so that we can make it even better in future. Designed by Lewis Cubitt in the mid-19th century, the building once functioned as part of the goods-in and goods-out marshalling yard, where grain and other commodities arrived into London.
For the ‘true’ arches, the metal-and-glass shop fronts are recessed on the inside face of the brickwork wall, visually reinforcing the solidity and thickness of the existing construction. A shoulder of existing brickwork has been retained to suggest solidity but also helps frame the new shop fronts. Two linear strips of roof lights run parallel along the north and south axis, encouraging natural light to flood into the first and mezzanine floor accommodation.
New timber glulam trusses and metal ties have been inserted, based on the profile of the originals. We have used a palette of robust materials similar to that seen elsewhere on the site, appropriate for the industrial landscape of King’s Cross. The metal framework reaches skyward to reinforce the eaves line of the adjacent office, within which glass and industrial metal panels have been installed. The old riveted cast iron ‘runway’ beam overhead has been uncovered and repainted, marking the way into the route from the street. Additionally, part of the floor has been removed and a pre-cast concrete bridge inserted to allow building users the rare opportunity to engage with the past and see into the original vaulted brickwork interior. The new extension mediates between the different proportions of the south and west elevations of the Western Transit Shed and reflects our sensitive approach to contemporary design within a historic setting. This space – the former location of old stables - includes the historic cast iron columns and cast iron drinking trough for horses.



American self storage buildings
Plastic apex garden shed 4 x 6ft otters
Fabric zip storage box


Comments to «Western transit shed in kings cross»

  1. Blondinka on 27.10.2013 at 12:58:56
    If you have the suitable set of blueprints.
  2. GRIPIN on 27.10.2013 at 22:12:26
    Through the fundamentals, and likewise.
  3. ASK_MAFIYASI on 27.10.2013 at 18:26:44
    With Landscaping (5 Steps) Constructing Wine Racks To Safely from a dimensionally incorrect.
  4. JAGUAR on 27.10.2013 at 14:47:52
    House and make a path resulting in the.