Pagi ini saya baru membaca email sebuah tips yang cukup menarik dari seorang pakar nutrisi Denny Santoso. Hal ini memang sengaja dilakukan, atau tidak sempat dilakukan, atau tidak terbiasa melakukan, ternyata melewatkan sarapan sangat sering terjadi di lingkungan kita. Setelah kita tidur 8 jam tanpa nutrisi sama sekali, tubuh kita sangat membutuhkan nutrisi pada saat sarapan dan juga untuk menghadapi hari panjang dengan energy yang penuh. Kurang minum air ternyata membuat tubuh kita menahan lebih banyak air di dalam tubuh dan menyebabkan berat menambah serta kurang minum air juga menyebabkan metabolisme atau pencernaan nutrisi kurang berjalan lancar. Tidak makan carbohydrate juga sangat berbahaya karena tubuh kita membutuhkan carbohydrate untuk sumber energy utama.
Banyak sekali orang yang menetapkan satu hari buat cheat day atau makan bebas, dan biasanya itu hari minggu. Pola ini apabila diteruskan, lama kelamaan akan membuat kita capek berdiet dan akhirnya melepaskan pola diet yang dijalanin dan membuat diet kita secara keseluruhan gagal. Beberapa jenis penyakit yang dikaitkan dengan kegemukan ini ialah diabetis (kencing manis), darah tinggi, masalah dan penyakit jantung, barah, mudah sedih (kemurungan) dan cepat panik. Masalah berat badan dikaitkan dengan gaya hidup yang sedentari, pengaruh diet dan kuat makan. Masalah ini lebih ketara di kalangan mereka yang berpendapatan tinggi serta mereka yang bekerja di bidang perkhidmatan.
Menurut Profesor Marcin Krotkiewski, seorang pakar penyelidik berbangsa Polish di Sweden, kegemukan atau obesiti ini merupakan penyebab kematian awal yang kelima utama pada masa ini.
Menurutnya, lelaki Asia kebanyakannya memiliki bentuk epal di mana lemak banyak tertumpu di bahagian tengah abdomen. Sayangnya dalam usaha untuk membuang lemak, ramai yang mengamalkan diet yang mendadak atau mengambil apa juga pil yang tidak diketahui sokongan saintifik mengenai sesuatu produk itu. Memang ada yang berjaya mengurangkan berat badan bila mengambil produk diet ini, serta kadar metabolik badan juga menurun apabila tubuh melalui ‘proses kelaparan’. Beliau yang menjalankan kajian terpeinci mengenai obesiti menjelaskan, justeru petunjuk yang baik untuk memastikan kegemukan seseorang adalah dengan mengira pengedaran lemak dan satu cara lain ialah menggunakan kaedah pengiraan Indeks Jisim Tubuh.
Menurut beliau terdapat 700,000 kes baru diabetes setiap tahun di Amerika Syarikat, sementara risiko untuk mendapat diabetes jenis kedua 90 kali bagi mereka yang memiliki BMI 35. Masalah kegemukan kini sudah menjadi masalah utama di kebanyakan negara di dunia sementara ‘wabak’ diabetes akan menjadi satu masalah serius dalam tempoh 20 tahun akan datang.
Menyedari betapa obesiti boleh memudaratkan dan memenuhi hasrat mereka yang ingin langsing serta sihat Prof. Makanan diet Adinax TM (Adinax) merupakan formulasi kawalan berat badan seumur hidup yang berkesan. Trigliserid Rangkaian Sederhana, bila digunakan dengan betul mampu mengurangkan berat badan dengan segera dan mengawal berat badan dalam jangka waktu yang panjang.
Ramuan istimewa ini hanya terdapat dalam Adinax dan ia meningkatkan pembakaran lemak tanpa menjejaskan otot atau ketegapan jisim tubuh anda. Produk ini sesuai untuk penghadaman, mengelakkan sembelit, mengurangkan kolesterol serta lipid plasma di samping mempertingkatkan toleransi glukos. Lain-lain bahan yang terkandung dalamnya ialah protein soya, tepung soya, serat oat, frutose asli, MCT dari unsur kelapa dan kelapa sawit, vitamin, perisa strawberi dan beetroot. Bagi mengurangkan berat badan dengan cepat dan efektif anda dinasihatkan mengikut petua dan program yang terbukti berkesan. Kandungan protein yang tinggi membekalkan tenaga yang diperlukan untuk aktiviti harian termasuklah digalakkan untuk bersenam.
Bagi kawalan berat badan sepanjang hayat, bolehlah menggunakan hidangan diet ini sebagai pengganti makanan biasa untuk sekali ataupun dua kali setiap hari bergantung kepada cara hidup dan tahap tenaga yang diperlukan.
Produk ini yang selamat dan tidak menimbulkan kesan alahan atau kesan sampingan yang pernah dilaporkan. Akhir tahun lalu, Setiausaha Parlimen Kementerian Kesihatan, Datuk Lee Kah Choon, mendedahkan, sejuta wanita berusia lingkungan 25 hingga 64 tahun mengalami masalah kegemukan berbanding hanya 850,000 lelaki. Sememangnya ia bukanlah sesuatu yang memeranjatkan berdasarkan gaya dan taraf hidup masyarakat yang semakin baik dan mewah.
Pengurus Besar, Slimming Sanctuary Malaysia, Lau Sieu Keng yang ditemui baru-baru ini, berkata pusat berkenaan yang menawarkan khidmat mengurangkan masalah berat badan turut dikunjungi remaja berusia seawal belasan tahun. Katanya sambil merujuk kepada rekod pelanggan, kebanyakan pengunjung yang datang ke pusat berkenaan mengadu mengalami masalah pengumpulan lemak pada bahagian perut, pinggang dan paha. Katanya masalah berat badan boleh diatasi dengan disiplin diri yang tinggi iaitu menerusi amalan diet seimbang serta senaman tetap. Memang sukar untuk mendisiplinkan diri terutama apabila ia membabitkan gaya hidup serta tabiat yang sudah diamalkan sekian lama. Lau ditemui di cawangan terbaru Slimming Sanctuary yang ke 12, baru-baru ini yang terletak di tingkat tujuh (7th Heaven), Pavilion, Kuala Lumpur. Sempena pembukaannya, Slimming Sanctuary meraikan pelanggan dengan promosi rawatan istimewa berharga RM 12 sehingga akhir Januari ini bagi rawatan tubuh eksklusif, spa dan terapi wajah.
Butik berkenaan dilengkapi 10 bilik persendirian, bilik berkembar dan bilik VIP dengan tab jakuzi. Lembaga Penduduk Dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) Kelantan, yang menganjurkan program itu, menyifatkan keadaan itu sebagai serius.
Pemangku Pengarahnya, Haslinda Hassan berkata, pihaknya telah mengambil tindakan dengan mengadakan bengkel sehari Wanita dan Keluarga 3G bagi memberi pendedahan dan mendidik wanita tentang bahaya obesiti. Haslinda berkata, pemeriksaan di bawah program itu membabitkan tahap kolesterol, tekanan darah, kadar gula dalam badan serta beberapa jenis pemeriksaan lain. Dalam pada itu, seorang pegawai perubatan sambilan LPPKN, Dr Hafidzah Mustakim berkata, masalah obesiti ataupun 3G itu tidak seharusnya difokuskan kepada golongan wanita sahaja.


Beliau berkata hanya golongan wanita sahaja yang sering tampil membincangkan masalah obesiti itu.
Beliau berharap kaum suami terutamanya perlu memainkan peranan dalam membantu isteri mereka mengejar berat badan yang ideal bagi mengelak penyalahgunaan ubat kurus badan yang banyak terdapat di pasaran. Menurutnya, faktor utama wanita di Kelantan lebih cenderung kepada obesiti kerana makanan itu sendiri, ini kerana kalau tidak manis, tidak lemak maka makanan itu tidak dianggap sedap oleh mereka.
MASALAH kegemukan keterlaluan (obes) pada kanak-kanak walaupun tidak ramai tetapi perlu diberi perhatian. Dengan memasukkan ukuran berat badan dan ketinggian dalam carta BMI yang terdapat di laman web, kita dengan mudah mendapatkan bacaan BMI untuk diri sendiri. Seperkara lagi, kenapa anak-anak sekarang cenderung mendapat obesiti sedangkan perkara sama hampir tidak wujud beberapa dekad lalu? Kanak-kanak dulu banyak makan bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran kampung dan minum air telaga. Amalan berhenti makan sebelum perut terasa kenyang adalah baik sementara berhenti makan setelah kekenyangan tidaklah teruk sangat. Ibarat melentur buluh, perkara berkaitan adab, peraturan dan disiplin semasa makan perlu diterapkan dari usia awal.
Jika mahukan anak menghayati budaya makan sihat, landasan dan persekitaran kondusif perlu diadakan. Tak mengapalah kalau kita dituduh remeh-temeh dan cerewet dalam bab memilih makanan asalkan kita tahu apa yang terbaik.
Contohnya bawang putih patut dilebihkan tetapi kita tidak memakannya dan menjadikannya sekadar hiasan dalam masakan. Kini saintis Barat pula yang mengesahkan khasiat bawang putih sebagai bagus untuk perjalanan darah dan jantung. Ketika bersekolah kita diberitahu daging merupakan sumber protein dan perlu untuk pertumbuhan itu, ini dan sebagainya. Terbaru, kajian klinikal melibatkan lebih 50,000 individu sampel di Amerika Syarikat mendapati daging mengandungi bahan penyebab kanser. Makan dalam jumlah yang banyak walaupun bunyinya sekadar makanan ‘ringan’ apa lagi pek ‘jumbo’ bagi mengisi perut yang kosong atau kononnya perlukan tenaga bagi menghindarkan kelesuan ketika menonton rancangan kegemaran, hanyalah percubaan mengelirukan badan sendiri.
Makan melebihi permintaan fisiologi badan atau tenaga sedia ada tidak digunakan secara optimum akan menyumbang kepada lebihan kalori dan lemak dalam badan. Dari sudut kesihatan, obesiti adalah penyebab kolesterol tinggi, darah tinggi dan gula dalam darah tinggi.
Maklumat tentang BMI berisiko tinggi dapat mendorong kita menetapkan sasaran berat badan sejajar dengan kehendak perubatan. Contohnya, individu dengan BMI melebihi 25 tidak semestinya berisiko mendapat penyakit seandainya memiliki pinggang yang ramping (ukuran lilit pinggang kurang dari 40sm).
Rawatan pesakit (baik moden mahupun komplementari) sama ada untuk jangka masa pendek atau susulan bagi mendapatkan pakej rawatan holistik dan komprehensif serta ditambah pula dengan keperluan mendapatkan khidmat nasihat pakar pastinya memerlukan pembiayaan besar. Beliau mengatakan bahwa tips ini dikumpulkan berdasarkan pengalaman beliau dan klien2 yang sering melakukan kesalahan dalam diet sehingga membuat diet mereka menjadi gagal.
Berlapar-lapar akan menyebabkan metabolisme tubuh kita menurun, yang menyebabkan melambatnya pembakaran lemak, dan semua itu menurunkan energy kita sehari-hari sehingga kita akan merasa kurang fit, loyo.
Hal ini juga termasuk dengan orang-orang yang makan sehari hanya sekali atau dua kali dengan tujuan supaya kurus. Melewatkan sarapan membuat tubuh kita katabolik, yaitu tubuh berusaha mengambil energy dengan cara mengambil dari otot kita. Memang dalam tidur kita tidak membutuhkan kalori dalam jumlah yang banyak, terutama kita tidak membutuhkan karbohidrat yang tinggi. Menetapkan cheat day khusus seperti ini dianggap seperti memberikan reward atau hadiah setelah kita berhasil melewati enam hari sebelumnya dengan diet ketat. Anggaplah diet anda adalah sebuah gaya hidup bukan tuntutan atau tekanan dari siapapun juga. Coba perhatikan diri anda apakah anda melakukan salah satu atau lebih kesalahan fatal yang telah dijelaskan diatas.
Biarpun risiko lebih banyak terhadap mereka berbentuk epal tetapi tekanan untuk menguruskan badan banyak dirasai oleh wanita lebih-lebih lagi apabila terpesona dengan falsafah langsing itu menawan. Tetapi kerap kali juga dituruti dengan keinginan makan semula, semangat untuk langsing semakin menurun dan akhirnya berat badan kembali bertambah. Setiap saat seorang pesakit obes akan menghidap darah tinggi dan pengurangan berat badan pula bagaikan penawar untuk melawan serangan darah tinggi. Marcin menambah, wanita yang mempunyai lemak yang banyak sekitar abdomen mempunyai risiko yang lebih untuk mendapat barah payu dara. Marcin dan pasukan penyelidiknya di Hospital Universiti Sahlgren Gothenburg, Sweden telah menemui penawar bagi mengatasi obesiti ini. MCT bertindak sebagai karbohidrat istimewa yang membekalkan tenaga untuk keperluan harian anda.
Ini kerana bahan ini dirumus denga protein bernilai tinggi, pelbagai vitamin, unsur surih dan zat galian.
Mampu membantu mengawal berat badan serta menepati gaya hidup terutamanya apabila memerlukan pengawalan berat badan serta tabiat pemakanan individu.
Gantikan ketika hidangan pagi, tengah hari, dan malam dengan sajian Adinax selama tujuh hari. Bhd., Aileen Chan nota panduan pengambilan Adinax boleh didapati di dalam bungkusan produk ini yang boleh dibeli di farmasi-farmasi di seluruh negara. Bukan saja kerana ia menjadikan penampilan kurang menarik tetapi lebih menakutkan, boleh mengundang pelbagai risiko kesihatan.


Kanak-kanak hari ini lebih cenderung makan makanan segera mana kala orang dewasa pula lebih selesa makan di luar. Berbanding lelaki yang sering berdepan masalah perut buncit, wanita pula mempunyai lemak berlebihan pada bahagian abdomen termasuk pinggang dan paha. Masalah berat badan bukan saja dilihat secara luaran tetapi banyak lagi faktor lain turut diambil kira umpamanya, peratus lemak dalam badan, kolesterol, indeks jisim dan sebagainya. Ia dikenali sebagai Gelombang Thermic (Thermic Wave) iaitu kaedah saintifik bagi membentuk tubuh melalui proses pemanasan menggunakan frekuensi gelombang radio.
Katanya, tingkat 7th Heaven adalah ruang eksklusif untuk wanita saja membolehkan pelanggan setianya menikmati ketenangan apabila mengunjungi butik mewah berkenaan. Setiap sesi rawatan yang mengambil tempoh dua jam sesuai untuk mereka yang memilih untuk menenangkan jiwa dan fizikal di spa kami,” katanya. Disamping itu, Slimming Sanctuary juga turut memberikan baucer rawatan bernilai RM 200 untuk memanjakan tubuh atau wajah serta set produk kecantikan mewah dari Perancis yang bernilai RM 168. Menurut Setiausaha Parlimen Kementerian Kesihatan, Datuk Lee Kah Choo iaitu berdasarkan Kajian Faktor Risiko Penyakit Kronik didapati seramai 5.8 juta penduduk berumur antara 25-64 tahun berada dalam kategori berat badan berlebihan. Jika ketinggian individu itu misalnya 165 sentimeter (sm) maka julat normal baginya ialah 50kg hingga 69kg. Sebagai perbandingan, berat normal penduduk dewasa Eropah hanya sekitar 70kg sedangkan di kalangan kita ada yang beratnya melebihi 70kg.
Tetapi apa tindakan rasional kita kalau anak terus mengunyah walaupun telah terlampau kenyang?
Nenek-moyang kita kuat makan bawang putih kerana mereka tahu khasiatnya walaupun sedar baunya tidak menyenangkan.
Malah mereka pula mendapat nama kerana hasil penyelidikan mereka dipaparkan dalam jurnal saintifik ternama. Kita banyak makan daging baik sebagai lauk, hidangan musim perayaan dan menu utama restoran makanan segera.
Dalam sains dinyatakan bahawa tenaga tidak musnah sebaliknya boleh berpindah dan berubah bentuk maka tanpa sedar berlaku kenaikan berat badan.
Beberapa aktiviti harian sering diamalkan kanak-kanak sekarang seperti menonton televisyen, tidur, berbual kosong, menggunakan jari untuk mengetik komputer tidak menggunakan tenaga sebanyak mana yang kita bayangkan. Mereka gemar berlari, memanjat dan menceburi aktiviti lasak tetapi masih ringan tulang membantu kerja sawah, ladang getah atau nelayan. Itu pun belum mengambil kira deretan senarai komplikasi seperti serangan jantung, angin ahmar, aterosklerosis, kegagalan buah pinggang dan sebagainya.
Namun penggunaan BMI bagi menganggarkan risiko penyakit adalah tidak lengkap tanpa mengambil kira ukuran lilit pinggang dan faktor- faktor risiko kesihatan lain seperti sejarah keluarga, merokok dan sebagainya. Tetapi, individu dengan ukur lilit pinggang melebihi 40sm tetap berisiko penyakit walaupun BMInya berada bawah 25. Lapar juga pertanda perut kita kosong dan gula darah kita sudah menipis sedangkan otak kita membutuhkannya.
Yang benar adalah makan 5-6x sehari, tiga makan normal dan tiga snack untuk memacu metabolisme tubuh supaya tetap tinggi. Tetapi kita membutuhkan banyak protein sewaktu kita tidur, karena pada saat kita tidur, hormon pertumbuhan akan keluar, tubuh akan memperbaiki semua sel-sel tubuh yang rusak dan bahan baku terpentingnya adalah protein. Sangat disarankan untuk meminum protein dan carbohydrate maksimal 15 menit setelah latihan, dan makan real food maksimal 1 jam setelah latihan untuk perbaikan tubuh kita setelah olahraga. Diet yang disarankan adalah yang seimbang, bukan yang mengharamkan salah satu jenis nutrisi yang ada.
Diet sebenarnya adalah lifestyle, memberikan cheat day akan memprogram otak kita bahwa enam hari sebelumnya adalah hari penuh sengsara.
Beliau bertanggungjawab menamakan terma epal dan pear untuk menjelaskan dua ‘wajah’ taburan lemak di dalam badan lelaki dan wanita. BMI untuk wanita dan lelaki tidak mengambil kira rangka badan atau berat otot kecuali beberapa golongan, iaitu individu bawah 18 tahun, wanita hamil atau menyusu, orang-orang tua, atlet dan ahli bina badan profesional. Selain memikirkan dari sudut kecantikan, mereka sewajarnya melihatnya dari aspek kesihatan. Anda tidak digalakkan menggunakan hidangan diet ini sebagai sumber makanan tunggal selepas tempoh satu minggu tanpa fosfat tambahan.
Menggunakan gelombang ini, suhu ideal ditetapkan bagi memperbaharui sel, mengurangkan selulit, memecahkan tisu lemak, melancarkan peredaran darah, meningkatkan pengeluaran kolagen dan merehatkan otot,” katanya.
Mereka yang menjalani rawatan untuk 12 terapi juga layak menerima 12 sesi percuma untuk rawatan sama. Berat badan dianggap berlebihan dan tidak ideal jika BMI melebihi 25 sedangkan individu obes berada pada lingkungan BMI 30 dan ke atas.
Kenaikan kos rawatan dari semasa ke semasa di luar kawalan dan kemampuan segolongan besar masyarakat marhaen.
Bayangkan saja setelah kita menghancurkan tembok rumah kita (berolahraga), kemudian kita panggil tukang untuk mereparasinya, dan ketika tukangnya sudah datang, ternyata kita tidak menyiapkan bata dan semennya (kita tidak makan). Jadikan diet sebagai suatu kebiasaan yang menyenangkan dan jangan biarkan diri anda merasa sengsara ketika sedang menjalankan diet. Kehilangan berat badan yang mendadak juga boleh memberikan risiko seperti kehilangan tenaga yang menyebabkan anda pitam secara tiba-tiba,” katanya. Apabila fat tidak kita konsumsi sama sekali, makan tubuh kita akan kekurangan vitamin-vitamin ini dan menyebabkan penyakit yang lebih serius.Losing weight pills 2014 canada
Lose weight fast food plan
30 day rapid weight loss diet


Comments

  1. K_A_T_A_N_C_H_I_K

    The 10 pounds, or do I need have fruits and women don't count these sneaky.

    06.01.2016

  2. Glamurniy_Padonok

    Day, you can lose up to three pounds for apple??benefits in one.

    06.01.2016