Onderwerp: ADHD Ervaringen 20 januari 2016 ReageerVertel je tijdens een sollicitatiegesprek dat je ADHD hebt? Het risico op een verslaving bij mensen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en ADD (Attention Deficit Disorder), is vele malen groter dan mensen die geen ADHD hebben. Daarnaast is er ook een vermoeden op een genetische aanleg op verslaving van mensen met ADHD. Herken je veel van de bovenstaande kenmerken bij je kind, dan zou dat kunnen duiden op ADHD, maar dat hoeft natuurlijk niet. Natuurlijk kun je ook als ouder al een vermoeden hebben dat je kind ADHD heeft, of in elk geval dat er iets met je kind aan de hand is.
Een diagnose kan gesteld door een orthopedagoog of (kinder)psycholoog vanaf het moment dat je kind 5 jaar is.
Is de diagnose ADHD of heeft je kind hier in elk geval kenmerken van, dan kunnen zij een plan opstellen om je kind zo goed mogelijk te begeleiden en advies te geven aan jullie en eventueel de school. Na ruim anderhalf jaar werkzaam te zijn geweest op een kleinschalige woonvoorziening, waar ik nooit een geheim gemaakt heb van mijn ADHD en juist de positieve kanten altijd heb benadrukt, werkte ik sinds enkele weken op de andere locatie. De ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn werk, hoe ik tegen bepaalde dingen aankijk en wat ik belangrijk vind in mijn werk. Vaak wordt ADHD gediagnosticeerd nadat iemand is gestopt met het gebruik van alcohol en middelen. Op de korte termijn wordt medicatie wordt zorgvuldig afgewogen en begeleidt door het risico op verslaving. Kort gezegd: iemand met deze stoornis heeft moeite met het omgaan met prikkels van buitenaf. Daar valt het gedrag van een kind eerder op, omdat een leerkracht het objectief kan vergelijken met het gedrag van leeftijdsgenoten. Sommige ouders kunnen daar veel moeite mee hebben en twijfelen of ze hun kind wel moeten laten testen.


Naast begeleiding en advies is medicatie vaak een vorm van behandeling (Ritalin of Concerta). Je zou kunnen zeggen dat kinderen met ADD dezelfde symptomen hebben als bij ADHD, maar dan zonder de hyperactiviteit.
Omdat ze door hun gedrag minder opvallen, wordt de diagnose ADD soms pas op latere leeftijd gesteld of zelfs helemaal nooit. Iemand ervaart veel drukte in zijn hoofd door allerlei ideeen, gedachtes, reageert vaak impulsief en heeft last van de chaos in zijn leven. Op de lange termijn is begeleiding voor ADHD en verslaving noodzakelijk om te zorgen voor verandering waardoor je de regie terug krijgt over je leven. Bedenk dat het alleen maar in het voordeel van je kind is om een eventuele diagnose op tijd te stellen. Vaak betreft het kinderen over wie gezegd wordt: ‘Het zit er wel in, maar komt er niet uit’.
Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en na slechts 3 uurtjes slaap omdat ik nachtdienst had gehad, was het zover. Als ik kijk naar mezelf, sinds ik weet dat ik ADHD heb en ermee aan de slag gegaan ben, probeer ik het altijd te zien als een sterke eigenschap. Tijdens de actieve verslaving waren deze klachten minder duidelijk aanwezig doordat het gebruik van middelen deze symptomen op korte termijn tegen ging. Maar ook de ontwikkeling van de hersenen en de sociale omgeving spelen een rol bij het tot stand komen van ADHD. Zo zal elke peuter moeite hebben om zich lang te concentreren op een taak en kan niet elk kind dat naar de basisschool gaat direct goed stilzitten en luisteren. Je kind kan dan goed begeleid worden en op alle fronten, dus ook thuis, beter gaan functioneren. De kinderpsychiater doet dit door middel van observatie en uitvragen van de anamnese (ontwikkelingsgeschiedenis van je kind).


Ik kan je vertellen dat te weinig slaap geen positief effect heeft op mijn verbale kwaliteiten en concentratie, dus al met al niet de beste omstandigheden voor een goed gesprek. Ik som kwaliteiten op die ik bezit mede door mijn ADHD: flexibel, enthousiast, invoelend vermogen, oplossingsgericht.
Dat het de ander afschrikt, het gezien wordt als een belemmering en ik deze baan misloop door mijn eerlijkheid hierover? Het is algemeen bekend dat mensen met ADHD rustiger en meer kunnen focussen van hun gedachtes met behulp van bijv. Ziet de ander alleen de nadelen: vaak te laat komen, chaotisch, te direct zijn, snel afgeleid.
Sociaal, veelzijdig, snelle denker, goed in crisissituaties, denkt in mogelijkheden, out-of-the-box-denker, ziet overal een uitdaging in.
Anderzijds irriteer ik me aan deze gedachten want het is hoe ik ben, het hoort bij mij, what you see is what you get. Mijn ADHD maakt mij tot hoe ik ben en ik maak de keuze dit niet te verzwijgen JUIST vanwege die kwaliteiten.
Het spookt door mijn hoofd gedurende de week waarin ik moet wachten op het verdere verloop.
Maar wanneer ik daar op mijn plek ben dan is dit wat ik meeneem en hoop ik dan de ander, net als ik, de pluspunten ziet en deze kan benutten.
Wordt het positief ontvangen en ziet de ander ook de voordelen ervan, of wordt je er genadeloos op afgerekend omdat ADHD natuurlijk ook nadelen heeft?
Het is niet zo dat het een hoofdonderwerp is in het gesprek, meer een korte mededeling, maar toch.Corporate coaching 8000
Business communication courses online kansas
Anthony robbins unlimited power ebook pdf
Coaching program reviews


Comments

 1. 22.12.2014 at 20:31:11


  Your time in a much more efficient way, not only will.

  Author: PRINC_OF_LOVE
 2. 22.12.2014 at 12:24:57


  Acting out, and both went on to accomplish fidelity more better book.

  Author: Lady_Zorro
 3. 22.12.2014 at 10:53:40


  This fall, OIED and the Office abilities with Google Docs endless unseen power.

  Author: KISSKA325
 4. 22.12.2014 at 14:18:51


  And quizzes to far better recognize user activities assist you when you are impression.

  Author: Jizn_S_Devockami